Blogs

Inspiratieblog voor iedereen

Waar adem, familiesysteem en relatie samenkomen?

Dit is een vraag aan jou.                                                                           
Enig idee: waar adem, familiesysteem en relatie samenkomen?
Antwoord: tijdens de bevalling; de geboorte en het geboorte geven.
Dat geldt dus voor jou en is belangrijk om te weten. Ik leg het je uit.

Het was een prachtig Symposium van ‘de Geboortenis’ in Zutphen.
‘Warm welkom in de eerste 1000 dagen, hoe empathie je wereld verandert’, was het thema.
Internationaal bekende sprekers, mensen van de gemeente Zutphen en workshops in de middag, waarvan ik er één verzorgde, als kernteam lid van de Geboortenis.
70 enthousiaste en meelevende bezoekers, die zich allemaal verbonden voelen door het verlangen een bijdrage te leveren aan het respect voor het natuurlijk fysiologische en natuurlijk emotionele proces van geboorte geven en geboren worden.
Het zinderende verlangen daartoe was voelbaar in de zaal.

Ik liet me vol raken door de sprekers (vooral Jaap van der Wal en Anna Verwaal) en hun boodschap, door de deelnemers en hun eigen kwetsbaarheid, pijn en verlangen.

Die ene foto…
Ja vooral die ene foto, gemaakt door Anna Verwaal tijdens haar indringende bijdrage, raakte het hele wetende veld in mijzelf.
Kijk mee.
Een man, zittend achter zijn barende vrouw in een bevalbad.
De geboorte nadert.
Hij grijpt met beide handen zijn hoofd vast, ter hoogte van zijn slapen, zijn gezicht verkrampt in pijn.
Je ‘ziet’ dat zijn adem stokt.
Zij in ‘labour-land’, zoals Anna de staat van het natuurlijk verlopende geboorteproces zo mooi noemt. ‘Nu niet storen’, betekent dat.
Tweede foto…
Op het moment van bijna geboorte, zijn gezicht in een pijnlijke grimas afgewend, mompelt de vader “ze gaat dood”.
Anna ondersteunt de vader; je bent nodig…hier… nu. Blijf aanwezig.
Er wordt een prachtig gezond kindje geboren in dat bad, door beide ouders ontvangen: vier handen. Tranen. Uiteindelijke ontspanning.

Enige tijd later.
Een nagesprek tussen ouders en Anna, naar aanleiding van de foto’s.
Hij wist niets van zijn eigen geboorte.
Een gesprek met de moeder van de kersverse vader over zijn geboorte, waarover tot op dat moment nooit een woord was gesproken.
Zijn geboorte: een tangverlossing, waarbij zijn moeder bijna het leven verliet.

Pfffffff
Zie je het plaatje van de foto voor je?
Voel je dit? Ik wel.
In mijn eigen lijf.

Moraal van deze foto’s, die overigens nog veel meer moois bevatten, want Anna weet in haar foto’s de diepe energetische en emotionele kern van het moment te vangen…

Moraal van deze foto dus:
In de samenwerking tussen beide ouders en het kind, het geboorte geven en geboren worden, het doorademen en de eerste levensadem, worden herinneringen aan de eigen geboorte van de ouders aangeraakt.
Nee, niet de herinneringen en plaatjes die je in je hoofd paraat hebt, maar de herinneringen die je lieve lijf nog heeft.
Vaak diep weggestopt, maar niet vergeten.

Zo werkt dat met de zogenaamde imprints in je lichaam, tot op celniveau.
De adem stokt, het plaatje wordt gemaakt en blijft liggen ergens in het lichaam.
En wacht, om gezien te mogen worden op een geschikt tijdstip, doorgeademd, bevrijd, zodat er indien nodig heling kan plaatsvinden.

Over onvrijheid in jou.
Je kent dat wel in jezelf: zo’n moment dat ‘iets’ je raakt en je ineens in de stress, angst of boodschap of een andere aanverwante emotie schiet.
Huh…waar komt dat ineens vandaan?
Zelf kun je het dan misschien niet duiden, maar je lijf weet precies waar het over gaat.
Als vorm van onvrijheid voelt dat. En dat is het ook.

Invloed van onze geboorte in het nu.
Onze eigen geboorte, de start van ons leven hier (als energetisch wezen in een lichaam), is bepalend voor hoe wij het leven zien, interpreteren, ervaren, aannemen, vertalen.
En met vertalen bedoel ik de overtuigingen die wij hebben en plakken op gebeurtenissen en zelfs mensen, naar aanleiding van onze ervaring (bijvoorbeeld) tijdens de geboorte.
Ook de ervaringen van de tijd daarvoor trouwens: conceptie en zwangerschap.

Zo zijn we ook verbonden met de energie van onze ouders ten tijde van de conceptie en zwangerschap. Realiseer je dat jij als eicel al in de buik van je moeders moeder zat…
En welke imprints namen jouw ouders mee vanuit hun geboorte en gezin van herkomst.
Of we nou willen of niet, al deze gegevens nemen wij mee in onze relatie met de andere ouder van onze kinderen en dus kunnen we al die momenten van oeps, au en stokkende adem doorgeven.

Tenzij!
Tenzij we ons bewust zijn van onze oeps, au en stokkende adem momenten en deze bevrijden en helen vóór de conceptie van ons te ontvangen kind.

Ben je dan nu te laat?
Omdat je al een kind hebt en je je nu ineens realiseert welke pijn er nog in jou vastzit en wat je mogelijk al hebt doorgegeven.
Nee hoor.
Bewustzijn eindigt niet en is niet begrensd. Nog steeds doe je jezelf en je nageslacht (en overigens zelfs je voorgeslacht) een groot plezier om door te ademen, te bevrijden en te helen.

Helen dus. En je adem is je healer.
Niet alleen met je bewustzijn en je hoofd, maar vooral ook met je adem.
Bevrijden van de imprints in je lichaam die niet helpend zijn. Want laten we wel even het hele plaatje schetsen: je hebt hopelijk ook minstens zoveel helpende imprints, herinneringen en overtuigingen.

Je adem is een prachtige ‘healer’, die diep werk wil doen voor je op een manier die past bij waar jij je in het hier en nu bevindt. Dus werk op een niveau dat jij aankan.

Meer weten?
Kijk even op mijn website hier: https://www.coachingstromen.nl/transformerende-ademsessie/

Verlang je naar inzicht in en/of helen van je geboorte-ervaring?
Kom naar de workshop ‘mijn Adem en Geboorte’ op 14 januari 2023 in Almen https://www.coachingstromen.nl/agenda/
Krachtige inhoud workshop:
Opstellen van conceptie tot geboorte en met jouw inzichten en intentie voor heling een Transformerende Ademsessie doen. In een veilige omgeving met max 6 mensen.
Voel je welkom.

Ben je geraakt door dit BLOG en wil je even kletsen? Neem gerust contact met me op.
Praten is adem geven aan wat nog verborgen is en ook al helend.

Snakken naar eigen-ruimte - Snakken naar eigen-ruimte In de categorie 'relationele uitdagingen thuis' staat 'tijd en ruimte voor mijzelf' wel op nummer 1. Hoewel de meesten van ons wel gewend zijn om én thuis én op het werk te zijn en mensen te ontmoeten… Lees verder Snakken naar eigen-ruimte
Geen kraambezoek .. of toch? - Een geboorte in 'corona-tijd' betekent géén kraamvisite.En beschuit met muisjes op afstand. Echt balen, of ... creatief zijn! Wanneer voel jij je het fijnst?Als je ontspannen bent en het idee hebt dat alles oké is, dat je veilig bent en… Lees verder Geen kraambezoek .. of toch?
Cadeaulijstje van je ongeboren kind 3 - LUISTEREN Je bent (samen) in verwachting.  [OF…je hebt al een kind of meer en bent benieuwd naar hoe je nog dieper in contact kunt zijn met elkaar én je kind.] Wat geweldig!! Gefeliciteerd. Wat prachtig dat de natuur weer één… Lees verder Cadeaulijstje van je ongeboren kind 3
Cadeau-lijstje van je (ongeboren) kind 2 - BLOG 2 ‘cadeaulijstje van je (ongeboren) kind': ZIEN Je bent (samen) in verwachting. Wat geweldig!! Gefeliciteerd. Wat prachtig dat de natuur weer één van haar grootste kunsten laat zien. Als je er even stil bij staat en bedenkt wat er… Lees verder Cadeau-lijstje van je (ongeboren) kind 2
Cadeau-lijstje van je (ongeboren) kind - SERIE: Cadeau-lijstje van je (ongeboren) kindMET STIP OP NR 1 Je bent (samen) in verwachting.Wat geweldig!! Gefeliciteerd.Wat prachtig dat de natuur weer één van haar grootste kunsten laat zien.Als je er even stil bij staat en bedenkt wat er allemaal… Lees verder Cadeau-lijstje van je (ongeboren) kind
(T)ROUWDAG - 4 juli 1987: een stralende warme dag. Een spannende dag, waarin ik mijn ja-woord gaf aan de liefde van mijn leven.Aan de liefde … voor de rest van mijn leven, dacht ik toen. Geen twijfel.We spraken woorden naar elkaar uit,… Lees verder (T)ROUWDAG
De Valentijns Toverformule - In de aanloop naar Valentijnsdag is er een ‘lichte’ opwinding merkbaar.De commercie doet zijn best ons te doen geloven, dat het sturen van een kaartje, het organiseren van een intiem sauna-uitje of etentje bij romantisch kaarslicht het grote verschil gaat… Lees verder De Valentijns Toverformule
Doe ik ja voor mezelf of vergeet ik ja? - Over de w.c. en reminders! Doe ik JA voor mijzelf of vergeet ik JA? “Oh gaaf!! Dat ga ik doen”, hoor je jezelf zeggen. En na een paar weken: “Oh ja … dat zou ik doen …….. Da’s waar ook.”… Lees verder Doe ik ja voor mezelf of vergeet ik ja?
doet het pijn of raakt het pijn - DOET HET PIJN OF RAAKT HET PIJN? Wat is ‘pijn raken’ voor jou”, vroeg Pieter aan me, n.a.v. mijn FB-post van 7 januari jl. Mooi en logische vraag dacht ik. Vraagt om uitleg. Hierbij ‘een’ korte uitleg. Een voorval of… Lees verder doet het pijn of raakt het pijn
“Maar ik wil zo graag” … of de spin is even vertrokken - Wij mensen Zo: … full speed het oude jaar uit en het nieuwe jaar in. Dat lijkt een beetje de trend. Afronden van allerlei werkzaamheden in je baan, kerstborrels, eindejaars-festiviteiten, ook op de scholen (dus met je kinderen mee), tussendoor… Lees verder “Maar ik wil zo graag” … of de spin is even vertrokken