(T)ROUWDAG

4 juli 1987: een stralende warme dag.
Een spannende dag, waarin ik mijn ja-woord gaf aan de liefde van mijn leven.
Aan de liefde … voor de rest van mijn leven, dacht ik toen. Geen twijfel.


We spraken woorden naar elkaar uit, die we zelf en samen geformuleerd hadden: beloftes. In liefde, met liefde.

Dat ja-woord, is nu bijna een jaar geleden ‘officieel ontbonden’, zoals dat in bedekte termen heet.
Oftewel: we zijn gescheiden.
Weg droom, gedachten over onze toekomst samen, gevoelens en overtuigingen van toen.
Over en uit.
Dat kan dus … blijkt. Ondanks ons toenmalige geloof en vertrouwen in onze relatie.

Scheiden kan
Natuurlijk kan dat. Kijk naar de realiteit om ons heen. Scheiden is de normaalste zaak van de wereld. Toch?
Nou…niet voor mij! Dat geldt voor anderen, dacht ik altijd.
En toch, dus, blijkbaar.

Wat moet ik dan met vandaag?
De dag waarop we altijd samen aandacht besteedden aan de jaren daarvoor; naar elkaar uitspraken waar we blij mee en dankbaar voor waren.
Een mooi en waardevol ritueel.Wat kan ik er nu nog mee?

Ik ga deze dag lekker gauw aan me voorbij laten gaan: en een groot stuk taart eten.
Of er een rouwdag van maken: treuren en janken om dat wat blijkbaar niet meer mogelijk was. Verloren gegane beloftes.

Ik kan er een zweepjesdag van maken: mezelf alles verwijten wat ik zelf in mijn ogen niet goed heb gedaan, heb laten liggen, niet gezien heb. De lampen richten op mijn aandeel in ‘de mislukking’. De zweep erover. Kortom er een dag vol zelfverwijt, schaamte en verdriet van maken.

Of .. nog beter, ik kan er een aanvalsdag van maken: nog eens alles de revue laten passeren wat hij in mijn ogen fout heeft gedaan en er een lekkere mail over schrijven én opsturen. Kortom er een dag van boosheid en slachtofferschap van maken.

NEE!
Hoewel … ik zie zeker de waarde van het kijken naar ieders aandeel in het geheel, de valkuilen waarin wij tuimelden, onze niet toereikende communicatie, de patronen waarmee wij leefden, die naar ik nu inmiddels weet, veelal terugvoeren naar onze gezinnen van herkomst, met alles wat in die familiesystemen mee- en overgedragen is.
Maar dan wel met het doel daarvan te leren en te groeien en het liefst (en meest waardevol voor onszelf en de generatie na ons) samen. In kwetsbare openheid. Niet vanuit slachtofferschap of rancune.

DUS? Een nieuw JA-woord.
Kies ik ervoor om bewust enerzijds terug te kijken in dankbaarheid voor waardevolle, mooie, gezellige, leerzame jaren en een liefde van waaruit twee heerlijke kinderen zijn geboren.
En anderzijds een nieuw JA-woord te formuleren.
Nu in mijn eentje: naar mijzelf én mijn exgenoot.
Uit mijn leven is hij niet, kan hij niet zijn, ook al ziet de vorm er nu heel anders uit. Systemisch is er hoe dan ook nog steeds een relatie en die zal er altijd zijn, al was het alleen al via onze kinderen.

Maar dat JA-woord: vooral naar mijzelf.
Want ik weet, dat JA zeggen, de energie van het leven vrij laat stromen. En die liefde gun ik mijzelf: trouw aan mijzelf.

Dus toch … mijn trouwdag 🤗.

TIP VOOR GESCHEIDEN/SCHEIDENDE OUDERS:
Of en hoe je gaat scheiden en en vooral ook hoe je daarna met elkaar omgaat, is van invloed op het welzijn van je kinderen. Ongeacht hun leeftijd ten tijde van de scheiding.
Ja,ja een open deur. Maar toch, als je leest hoe groot en op welke manier die invloed is, dan wordt je met je neus op de verantwoordelijke feiten gedrukt.
Ik lees op dit moment: ‘Hun scheiding, mijn leven’ van Yolande de Best: 20 volwassenen over de scheiding van hun ouders.
Indrukwekkend en wat mij betreft een aanrader om zelf ‘de verantwoordelijke versie’ van je scheiding te leven.

TROUWENS 😅… ik schreef een paar jaar geleden een boekje over trouw, of JA zeggen, zo je wilt.
Het ‘JA-woordboekje’:
dit boekje laat je in 6 hoofdstukjes bewust stil staan bij de intense betekenis van JA zeggen tegen jezelf en iemand anders. Ook als JA zeggen niet zo vanzelfsprekend lijkt te zijn.

Met gedichten, schilderingen en oefeningen om samen te doen wordt het JA-woord in alle facetten van jullie relatie belicht. Een klein woord als leidraad voor een liefdevol leven samen, ongeacht de situatie.

Een mooi vormgegeven uniek boekje voor jezelf of om als persoonlijk cadeau te geven, bij een JA-woord-viering bijvoorbeeld.(€8)
Geïnteresseerd? Stuur me een mailtje.