Cadeaulijstje van je ongeboren kind 3

LUISTEREN

Je bent (samen) in verwachting.  [OF…je hebt al een kind of meer en bent benieuwd naar hoe je nog dieper in contact kunt zijn met elkaar én je kind.]
Wat geweldig!! Gefeliciteerd.
Wat prachtig dat de natuur weer één van haar grootste kunsten laat zien.
Als je er even stil bij staat en bedenkt wat er allemaal gebeurt en voor nodig is, om een kindje geboren te laten worden… dan ben je even stil. Wat een wonder.
Als je een filmpje wilt zien: https://www.youtube.com/watch?v=feOy9T-vj_s

Jullie verlanglijstjes
Zodra je het weet en het rondom je vertelt, ben je vast ook meteen aan het nadenken over hoe het zal zijn als je kindje eenmaal geboren is.
Wie zal jij dan zijn? Hoe zal jij dan zijn, als mama of papa? Vind je het spannend?
Er zal ook van alles te regelen zijn, te verlangen, te klussen, te kopen.
En zo ontstaat al snel een verlanglijstje.
Jouw en jullie verlanglijstje.
Maar … wat is eigenlijk het verlanglijstje van jullie kindje, dat daar van binnen groeit?
Zij is nog helemaal niet bezig met ‘straks’: een kamertje, een bedje, kleertjes of spenen.

Dit kindje kan alleen nog maar ervaren wat er nu is. Er bestaat voor hem geen gisteren of over 6 maanden. Er is alleen dit moment, daar binnen in die veilige warme ruimte.
Hij heeft dus ook een lijstjes met noodzakelijke cadeaus voor nu.
En al die cadeaus zijn voor hem/haar van groot belang om gezond en veilig te groeien; om het leven aan te kunnen.

In een paar BLOGS neem ik je mee langs het verlanglijstje van je kindje.
Én … daarmee het verlanglijstje van ieder mens: baby, kleuter, puber of volwassene. Je zult het merken als je dit leest.

Met stip op 1 staat: LIEFDE. lees over deze schijnbare open deur het eerste BLOG: https://www.coachingstromen.nl/cadeau-lijstje-van-je-ongeboren-kind/

Op 2 staat: ZIEN: over gezien worden.
BLOG: https://www.coachingstromen.nl/cadeau-lijstje-van-je-ongeboren-kind-2/

NUMMER 3 OP DE VERLANGLIJST: HOREN

Horen…oftewel luisteren. Een kind wil gehoord worden. wil dat er geluisterd wordt naar wat zij nodig heeft. Net als ieder mens gehoord wil worden. Jij toch zeker ook?
Kan je je herinneren: een moment in je leven waarin je niet gehoord werd? Kan je dan nog de ellende voelen, die dat tot gevolg had, de boosheid, de wanhoop misschien?

‘Rollebollen’
Ik kan me nog herinneren, dat ik als klein kind met mijn hoofd op mijn kussen heen en weer rolde terwijl ik mijn moeder riep. En als ze me niet hoorde, ging ik nog harder roepen: “mammie, mammie, mahhmmiehh, MAHHHMIEHHHH”, terwijl mijn hoofd steeds harder heen en weer rollebolde en ik de volgende morgen dikke vette klitten in mijn lange haren had….
Die klitten waren niet het ergste, hoewel vreselijk irritant en pijnlijk.
Pijnlijker was ook het gevoel, dat er niet geluisterd werd naar wat ik nodig had.

Niet gehoord worden kan een traumatische ervaring in je leven zijn.
In mijn praktijk zie ik daar vele voorbeelden van, naast dat ik ze dus ken uit mijn eigen leven. Kleine, overkomelijke traumaatjes, maar ook grote, diepe impact hebbende momenten van niet gehoord worden.

Een foetus kan je toch niet horen
Maar een ongeboren kind kan je toch niet horen??? Denk jij misschien.
Jazeker wel, al vanaf week 20 (zie o.a.: https://ontwikkelingsblog.wordpress.com/2017/04/05/het-ongeboren-kind/)


En aangezien geluid trillingen zijn, kan je kind al daarvóór geluid ‘waarnemen’, wanneer dat luid genoeg (of té luid) is.
dus dat kindje wordt al heel veel gewaar, daar diep van binnen.

Maar een ongeboren kind kan toch niet van zich laten horen
Nee, niet in de zin van via geluid met jou communiceren.
Maar echt luisteren vanuit jou, gaat om het opvangen van de signalen die er afgegeven worden door een ander. En bewust zijn van wat een ander fijn vindt: wat de ander nodig heeft om zich gehoord te voelen.
De signalen van je ongeboren kind zijn bijvoorbeeld onrust of schoppen of bewegen (zacht of onrustig). En dit geldt trouwens ook voor al geboren kinderen.
Én je weet dat een ongeboren kind zich het beste voelt bij rust in jou (een rustige hartslag van jou, voedingsmiddelen die niet prikkelend zijn voor je ongeboren kind, jouw ontspannen en vrolijke energie). Dus wanneer je je kind dát biedt, dan ‘luister’ je naar wat je kind nodig heeft.

Voor alle kinderen geldt dat trouwens
Ieder kind voelt zich prettig bij rustige, vrolijke ouders.
Ieder kind raakt gestrest bij onrustige, luid sprekende, ruziënde, gespannen ouders.
Begrijpt vaak niet wat er aan de hand is en betrekt de sfeer op zichzelf: ik doe vast iets niet goed of wat kan ik doen om de sfeer te verbeteren?

Luisteren is ook vooruit denken
Omdat stress in jou niet altijd te vermijden is en dat ook bij het leven hoort, is het belangrijk je te realiseren wat het met je (ongeboren) kind kan doen; hoe je kindje die stress kan oppikken en er last van kan hebben.
Wat helpt, is dat je je kind op rustige toon vertelt dat het niet aan hem ligt.
Dat zij ontspannen mag zijn, dat je je betrokken voelt bij haar.
Dit kun je ook doen naar je kind in de baarmoeder: zo breng je jouw geruststellende energie over op je kind en daarmee laat je weten dat je luistert.

Jij bent het voorbeeld
Wanneer jij in staat bent om goed te luisteren naar jezelf geef jij je kind al vroeg een geweldig voorbeeld.
Als volwassene heeft het geen zin om “mahhmiehhh!”  te blijven roepen. Van jouw mammie mag je geen hulp meer verwachten.
De mammie of pappie die jij zelf bent, mag naar zichzelf luisteren en zichzelf rustig maken, zodat die prettige en veilige energie voor je kind voelbaar is.
Luisteren naar wat jij zelf nodig hebt is één van de meest waardevolle dingen die je je kind kan geven, omdat je daarmee jezelf erkent, op waarde schat en van daaruit er helemaal voor je kind kan zijn.

Jullie zijn het voorbeeld
Wanneer jullie samen in staat zijn om goed en liefdevol naar elkaar te luisteren, geven jullie je kind al vroeg een heerlijk voorbeeld.
En op die manier is de ruimte tússen jullie rustig, veilig en warm.
Goed naar elkaar luisteren kan al, door even een pauze in te lassen tussen wat de ander zegt en het antwoord dat jij gaat geven.
Laat eerst eens even binnenkomen wat de ander zegt, hoe hij het zegt (zodat je al voelt welke emotie er bij de ander is) en of er misschien nog een andere boodschap onder de gesproken boodschap luisterbaar is. Adem een keer extra in, terwijl je luistert en de boodschap van de ander ook letterlijk binnen laat komen.
Op die manier kun je beter doorvragen zodat je de ander echt goed begrijpt. Op die manier blijf je zelf rustig.
En je kunt beter voelen wat het met jezelf doet, zodat je in rust kunt antwoorden.

Perspectief wissel
Wanneer je luistert naar de ander, je partner, dan is het ook fijn als het je lukt je eigen ideeën over de situatie en je eigen gedachten over de anders gedrag opzij te schuiven.
Wees even bereid op zo’n manier te luisteen, dat je het perspectief van de ander kunt begrijpen: hoe denkt die ander? Oohhh, daarom reageer je zo. Ik snap het.
Luisteren naar het perspectief van de ander helpt om niet meteen in een discussie te gaan of erger in een ruzie te belanden. Goed en vooral fijn voor jullie samen en dus ook een veilig fijn voorbeeld voor je kind.

Voorstellen en cadeautjes uitdelen
Kun je je voorstellen hoe het is, als er zo geluisterd wordt naar jou? Hoe het voor jou is, om zo naar je lief of je kind te luisteren?
Voel je, dat het jezelf rust geeft?
Mooi! Die rust zal je dan ook uitstralen. Uitdelen … als cadeautje aan iedereen om je heen en vooral je kind(eren): die zijn daar extra alert op en gevoelig voor. Waardevoller en duurzamer dan …vulmaarin

En adem nog een keer. Dan luister je ook in liefde naar jezelf. Wat een prachtig cadeau!


Wil je meer leren hoe je als partners liefde kunt behouden (ook in lastiger situaties), elkaar echt kunt zien, dan ben je van harte welkom
wanneer ik weer een workshop ‘Leukste partner, beste ouder’ in Zutphen geef. Houd de agenda van mijn site in de gaten of stuur me een mail.

Wil je je voorbereiden op de komst van je kind, zodat je je kind alles wat op haar/zijn verlanglijstje staat kunt geven? Download dan dit gratis E-book: https://www.coachingstromen.nl/gratis-e-book-ouderschapsvoorbereiding/